Ascensoare electrice. Cum funcționează?


Te-ai întrebat vreodată cum funcționează un ascensor de persoane electric? Rar am întâlnit persoane care să nu fi folosit măcar o dată în viață un ascensor.

Dar câți dintre noi ne-am întrebat oare cum această cutie magică ne mută pe noi între etaje?

Azi vei afla, citind acest articol, care este principiul de funcționare al unui ascensor de persoane electric, un scurt istoric și de ce să nu te temi atunci când ai pășit într-un ascensor de persoane.

Cum funcționează ascensorul electric.

E o idee preconcepută că ascensoarele de persoane funcționează pe principiul unui troliu, acționat de un motor care, în funcție de comanda de urcare sau coborâre înfășoară sau desfășoară cablul pe un tambur. E o versiune simplistă, dar larg răspândită în mentalul colectiv.

Adevărul este puțin mai complicat. E corect că un lift electric de persoane este acționat de un motor dar pentru a fi eficient s-au adus îmbunătățiri în timp.

Concret, o contragreutate s-a atașat la capătul opus al cablului de care e legată cabina, iar motoarele s-au micșorat pentru a putea fi ridicate la limita superioară și pentru a economisi electricitate. Să nu uităm că pentru lifturile de persoane, consumul poate fi un motiv de îngrijorare.

Concret, un ascensor electric este acționat de un motor electric, mai mare sau mai mic. Cablurile de acționare folosesc forța de frecare pentru a urca sau coborî cabina, în funcție de comanda dată din cabină.

Contragreutatea are rolul de a ajuta prin forța sa gravitațională la eficentizarea consumului motorului electric.

Scut istoric al ascensorului electric

Conform istoricilor, primele modele de ascensoare, fie ele de marfă sau de persoane, au apărut în Sec 3 ÎEN. Acestea erau acționate de oameni, animale sau forța de cădere a apei.

Dragostea a fost motivul pentru care s-a făcut un salt tehnologic, regele Francez Louis al XV-lea dorind un lift din dormitorul său până în apartamentul amantei sale preferate, Madame de Châteauroux, care locuia cu un etaj mai sus.

Inginerii francezi au fost cei care au adaugat acea contragreutate, însă tot de oameni era acționat acest ascensor.

Revolutia industrială a adus odată cu introducerea puterii aburului, un mare salt pentru ascensoarele zilelor acelea.

Următorul pas a fost făcut de doi arhitecți ce au dorit să arate lumii o priveliște panoramică, reușind să construiască un ascensor ce avea rolul să arate Londra de la înălțime.

Secolul 19 a adus noi îmbunătățiri, diferite companii văzând o oportunitate în această nișă de lucru. Ascensoarele au fost trecute de la acționare cu abur la cele acționate electric.

Dezvoltarea marilor metropole au solicitat companiilor care activează în acest domeniu să furnizeze ascensoare electrice fiabile, cu cursa tot mai mare. 

Ascensoarele electrice sunt sigure.

Fiind un domeniu ultra – legiferat, siguranța este pe primul loc când vine vorba despre proiectarea, montarea, autorizarea și mentenanța unui ascensor electric de persoane sau de bunuri.

Elemente de siguranță înseriate previn orice tip de posibilitate ca în exploatare, un ascensor să cedeze sub greutate, cabina acestuia căzând în gol.

Deci nu, nu există decât în fime posibilitatea ca o cabină a unui ascensor electric să cadă în gol. Dar despre asta poți citi mai multe într-un articol viitor.

În loc de concluzii, azi ai aflat cum funcționează un ascensor electric, ai călătorit în timp să vezi cum voința regilor se transformă în inovație tehnică și ai aflat că atunci când pășești în cabina unui ascensor de persoane nu trebuie să te temi că vei cădea în gol. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să dai like sau share.

Autor: Silviu Enache

3 thoughts on “Ascensoare electrice. Cum funcționează?

  1. Pingback: Ascensor hidraulic. Cum funcționează? – KRONLIFT

  2. Pingback: Ascensor electric vs Ascensor hidraulic. Cum aleg? – KRONLIFT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *