Ascensor hidraulic sau lift hidraulic. Fac parte din viața noastră dar rar ne întrebam ce le pune în mișcare.
Despre ascensoare, fie ele de marfă sau pentru persoane se pot scrie multe informații însă azi vom pune accentul pe ascensorul hidraulic.
Acest tip de ascensor este foarte apreciat pentru faptul că este foarte silențios iar mișcarea pe verticală este lină și plăcută. Dar cum funcționează? Ce pune ascensoarele hidraulice în mișcare?
Azi veți descoperi cum funcționează un ascensor hidraulic, un scurt istoric iar pentru cei cu înclinații tehnice voi releva câteva beneficii care să încline balanța în favoarea achiziționării acestui tip de ascensor.
Funcționarea ascensorului hidraulic
Pentru început e bine să menționăm că ascensoarele hidraulice au nevoie și ele ca celelalte de energie electrică pentru a funcționa. Denumirea de ascensor hidraulic este dată de modul prin care se pune în mișcare cabina, pe traseul ghidat de glisiere.
Acționarea acestui tip de ascensor este făcută de un piston care are baza în fundătura puțului de lift.
El ridică sau coboară cabina ce este ghidată pe glisiere (un fel de șine) prin forța exercitată de un lichid sub presiune care intră sau iese din acel piston.
Concret, o pompă trage lichidul de presiune dintr-un rezervor, îl împinge cu presiune în corpul pistonului, iar prin culisare ascensorul urcă la etajul dorit.
La procesul de coborâre al ascensorului, greutatea cabinei forțează lichidul din piston înapoi în rezervor, printr-o serie de valve iar cabina coboară. Ascensorul hidraulic nu are nevoie de o contragreutate precum ascensoarele electrice, fiind complet independent dar cu sarcina pe pistonul ancorat temeinic în puțul liftului.
Ca mențiune tehnică, ascensoarele hidraulice necesită o cameră suplimentară la stația de bază pentru a se instala apanajul și pompele de acționare.
Scurt istoric al ascensoarelor hidraulice
Cum relatam în articolul despre ascensoare electrice sunt peste 2500 de ani de când oamenii au recurs la sisteme de ridicare pe verticală pentru a-și ușura munca.
După 1800 însă, evoluția mașinilor a făcut posibilă apariția unui sistem de ascensor hidraulic acționat de apa sub presiune. Acestea erau folosit în mine, depozite și mai des în fabricile ce apăreau în Europa.
Revoluția a sosit însă când s-a inventat electricitatea. Odată cu aceasta a fost posibilă acționarea hidraulică la puterea de care era nevoie pentru a ridica o sarcină.
Odată cu dezvoltarea hidraulicii s-a început folosirea unor lichide de transfer pentru ascensoarele hidraulice și nu numai.
Vâscozitatea crescută a uleiurilor a fost preferată în schimbul apei, acestea comportându-se mai bine la temperaturi înalte sau scăzute. Ascensoarele au devenit astfel foarte ușor de fabricat și utilizat.
Caracteristici. Avantaje. Beneficii
Poate cel mai mare atu al ascensoarelor hidraulice este siguranța. Prin o serie de valve controlate electromecanic, ascensoarele hidraulice moderne nu pot cădea în gol. Acest fapt pune ascensoarele hidraulice la loc de cinste în materie de siguranță.
O altă calitate incontestabilă este că ascensoarele hidraulice sunt silențioase, datorită faptului că au pompele într-un spațiu adiacent puțului. Practic nu se aude nimic, poate doar rolele de ghidaj ale cabinei pe glisiere.
Costurile reduse cu mentenanța fac din ascensoarele hidraulice o variantă foarte bună, indiferent dacă discutăm de ascensoare de persoane, de marfă sau platforme auto.
Există câteva caracteristici care pot însă constata că nu e oportun să achiziționezi un ascensor de persoane hidraulic:
- Cursa maximă – 7 niveluri, ceea ce le face să nu fie pretabile în clădiri înalte
- Necesarul de putere electrică, fiind crescut, implică costuri mari și o infrastructură adecvată
- Necesitatea de a amenaja o cameră tehnică, ce implică iar costuri și obturează un potențial spațiu util.
Concluzii și recomandări
Pentru că ne dorim să luați o decizie educată, în elaborarea acestui material s-au enunțat și elemente pro și elemente contra, un ascensor fiind totuși un produs ce trebuie bine documentat.
Recomandarea noastră este ca dumneavoastră să analizați profund toate aspectele în materie de proiectarea, achiziția cât și montajul sau mentenanța unui ascensor hidraulic. Pentru situații în care doriți și detalii suplimentare sau consultanță personalizată vă stăm la dispoziție AICI.
Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.
Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.
Autor: Silviu Enache
Citește și…