Publicat în ianuarie 22, 2020
Proiectarea unui lift nou. Tot ce trebuie să știi

Exisă mai multe etape în proiectarea unui lift nou. În acest articol ne-am propus să le explicăm pe toate. Așadar iată cum se proiectează un lift nou.

 

Introducere

Aș începe prin nevoia de a instala un lift nou într-o viitoare clădire.

Aceasta vine prin prisma oferirii de soluții de mobilitate pentru persoane dar se suplimentează prin nevoile de mobilitate ale persoanelor cu disabilități. Legal, câteva categorii de clădiri au obligația de a asigura soluții de mobilitate pentru persoanele cu disabilități.

Acestea sunt obligații pe care legea nr. 448/2006 le-a impus și acoperă toată sfera de clădiri cu scop public, spitale, școli, instituții publice, instituții administrative, săli de spectacole și altele.

 

PROIECTAREA LIFTULUI

Pasul 1 – Proiectarea puțului

Odată luată decizia de a instala un lift nou într-o viitoare clădire, se demarează proiectarea. Aceasta se recomandă a fi făcută împreună cu un consultant al unei companii ce instalează ascensoare.

Un astfel de consultant v-ar face munca mai ușoară cu sfaturi practice.

Există alți factori care trebuie luați în considerare înainte de a începe proiectarea. Aici discutăm despre analize de trafic, raportarea capacității liftului nou la numărul de apartamente, stabilirea unor intervale orare care au valori ridicate de trafic, etc.

Pasul următor este ca, după luarea deciziei în materie de capacitatea liftului să solicitați consultantului firmei de ascensoare un plan de instalare pentru liftul nou ales.

Acest plan vă va indica cum trebuie să proeictați puțul liftului, pe baza unor date tehnice specifice.

Acest pas este deseori sărit de arhitecți, consecințele omiterii fiind suportate deseori de cei din șantier. Readaptarea unui puț de lift nou pentru alt model de lift aduce întotdeauna costuri suplimentare.

 

Pasul 2 – proiectarea liftului nou

Acest pas este de obicei în responsabilitatea consultantului firmei care vă vinde liftul nou. Dumneavoastră veți oferi planul puțului și de aici vă va prelua proiectul acest consultant.

Ținând cont de legislația în domeniu, proiectarea se face în două feluri:

Pentru clădiri noi se va respecta standardul EN 81- 20/50

Pentru clădiri existente se va respecta standardul EN 81-21

Consultantul va proiecta liftul pe care îl doriți respectând aceste standarde, încercând pe cât posibil să vă ofere un lift nou cu o cabină care să optimizeze spațiul la maxim.

Soluția cea mai bună în momentul de față o reprezintă lifturile de serie, care se fac în număr mare, după anumite specificații. Acestea însă nu sunt foarte maleabile ca dimensiuni iar factorul comercial e de obicei decisiv.

Din punct de vedere al optimizării spațiului din cabină e bine de știut că există limite impuse de lege.

Astfel o cabină pentru un lift de 4 persoane va avea cabina cu o suprafață minimă și maximă. Depășirea acestor mărimi implică proiectarea liftului nou în altă categorie de sarcină/ număr de persoane.

Concret nu există cabină de lift de 4 persoane mai mare de 0.953 m2, cabină de lift de 5 persoane mai mare de  1.17 m2, cabină de lift de 6 persoane mai mare de 1.3 m2.

 

Pasul 3 – Opțiuni suplimentare

Un lift nou va avea toate elementele stabilite de lege în materie de spațiu, sarcină dar și de siguranță.

Astfel un lift va dispune elementele de siguranță înseriate dar se va putea dota cu alte opțiuni speciale care pot fi:

  • Modul de scenariu la incendiu – care va duce liftul la o stație predefinită în cazul unui incendiu
  • Modul de conectare la o sursă alternativă de energie (pentru funcționare în caz de avarii)
  • Sintetizator de voce – pt a anunța comenzile date din cabina liftului
  • Modul de evacuare automată care va duce cabina la cel mai apropiat palier în caz de pană de curent. (pentru alte avarii cabina va rămâne blocată)
  • Elemente de robustețe, uși, mecanisme, sisteme, controlere, senzori pentru a înlesni folosința pe o perioadă mai lungă.

Acestea se vor solicita expres consultantului în funcție de destinația clădirii unde se instalează acest lift nou. Costurile acestor opțiuni vor face ca pretul liftului să crească proporțional cu numărul opțiunilor suplimentare.

 

Dacă aceste informații v-au fost utile, acest articol și-a servit scopul. Dacă însă v-ați pierdut printre detalii puteți opta pentru consultanța personalizată pe care Kronlift o oferă pentru alegerea unui lift nou.

Fie că e vorba de un proiect rezidențial sau o clădire cu scop public, la noi veți găsi un lift nou potrivit.

Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.

Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.

Autor: Silviu Enache

Pin It on Pinterest

Share This