Publicat în aprilie 6, 2020
Lift de targă – echipament obligatoriu în spitale

Se știe că spitalele sunt clădiri complexe ce îndeplinesc funcții multiple. Un spital dispus pe mai multe niveluri va avea întotdeauna nevoie de soluții de mobilitate pentru persoane, fie în regim ambulatoriu fie persoane ce nu se pot deplasa singure.

Un lift de targă este un echipament de transport pe verticală care deservește toate etajele unde apare această necesitate.

 

Lift targă – Specificații minime

Voi începe aici cu dimensiunile minime pentru care un lift poate fi admis ca lift de targă.

  • Lățime cabină lift: 1400mm
  • Adâncime cabină lift: 2400 mm
  • Deschiderea ușilor: 1000 mm
  • Sarcina minimă- 1500 kg

Acestea sunt specifice conform ICC code, în special pentru a permite accesul tărgilor pe care autospecialele de intervenție le au în dotare. Mai multe despre coduri AICI

*În funcție de dimensiunea tărgii pe care o veți folosi în clădirea pentru care căutați un lift de targă, aceste dimensiuni se pot ajusta.

 

Elemente de siguranță pentru lift de targă

Dacă pornim de la faptul că în liftul de targă vor fi minim 2 persoane, din care una cu posibilități reduse de mobilitate, iată ce s-a luat în calcul ca măsuri suplimentare de protecție:

  • Pană de electricitate – de unde s-a impus dotarea liftului de targă cu un sistem auxiliar de alimentare cu energie care să pornească automat la maxim 60 secunde de la apariția penei de curent.
  • Pană de electricitate – de unde s-a impus dotarea liftului de targă cu un sistem de evacuare de urgență pe bază de baterie, care va duce cabina la cea mai apropiată stație.
  • Blocarea liftului între etaje – pentru care s-a impus un sistem de comunicare suplimentar între cabină și paliere pentru a anunța avaria cât mai rapid și a declanșa intervenția.
  • Protecție la foc și căldură radiată – Lifturile de targă au ca obligație protecție la foc 120 minute a ușilor de palier și recomandat este ca protecția la foc să fie suplimentată și cu protecție la căldura radiată. Această protecție va asigura că persoanele blocate nu vor deceda din cauza căldurii radiate în cazul nefericit al unui incendiu.
  • Operatorul de uși – se recomandă ca pe timpul staționării, ușile ascensorului de targă să rămână deschise – eliminarea timpului care ar fi necesar ușilor să se deschidă poate face diferența în caz de urgență.
  • Elemente de protecție la lovire – bandouri de protecție pentru liftul de targă, necesare atât protejării de șocuri a celui de pe targă cât și a structurii cabinei, pentru uz îndelungat.
  • Elemente de natură structurală – uși proiectate pentru trafic ridicat rezistente la un număr ridicat de acționări într-un interval scurt de timp, praguri ranforsate pentru susținerea greutății tărgii cât și ventilația de cabină.
  • Iluminatul cabinei de lift pentru a nu fi deranjant pentru persoana în suferință.
  • Materiale antibacteriene – oțel inoxidabil de tip medical pentru interiorul cabinei liftului cât și butoane metalice pe panourile de comandă.
  • Alinierea pardoselii cabinei cu palierul pentru a reduce sau chiar elimina șocul resimțit de persoanele din interior, în special pentru persoanele suferinde.

 

Concluzii și recomandări

Un lift de targă este un echipament indispensabil în spitale și clinici. Atenția care se acordă la proiectarea și producția acestor lifturi este îndreptată spre confortul și siguranța unor persoane deja în suferință.

Ca elemente suplimentare ce pot fi instalate într-un lift de targă menționez oglinda, care nu este obligatorie dar și un scaun rabatabil. Acest scaun va fi utilizat de personalul de serviciu, existând posibilitatea operării de câtre un liftier.

Vă putem pune la dispoziție o gamă de lifturi de targă, cu acționare electrică sau hidraulică pentru orice proiect de tip medical. Modelele de ascensoare din portofoliul nostru pot fi configurate pentru transpor de tărgi, indiferent de mărimea acestora.

Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.

Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.

Autor: Silviu Enache

Pin It on Pinterest

Share This