Publicat în decembrie 16, 2019
Cum configurezi un lift nou. Tot ce trebuie să știi

Ghid de contractare a unui lift nou

Ne face plăcere să lucrăm în folosul clienților și partenerilor noștri. Pentru asta am pus cap la cap un ghid de termeni în materie de ascensoare care să ajute orice persoană interesată să solicite detalii pentru configurarea cu ușurință a unui lift nou.

Fie că ai nevoie de un lift nou din gama noastră de ascensoare ORONA sau doar vrei să știi cum să explici constructorului ce trebuie făcut cu puțul liftului vei găsi acest ghid util.

Dacă sunt termeni care nu se regăsesc aici au fost lăsați intenționat pe dinafară pentru un articol viitor. Așadar iată un glosar de termeni utili pentru a te descurca în lumea ascensoarelor.

 

Glosar de termeni

Lift nou – Prin acest termen se înțelege instalarea unui lift într-o clădire nouă sau într-o clădire care nu a mai avut ascensor instalat.

Lift nou se poate pune și într-o clădire care a avut lift dar s-a schimbat regimul de înălțime.

Puțul liftului – Incinta de construcție unde culisează pe vericală ascensoarele. Acestea sunt proiectate de arhitecți conform legislației în vigoare cu spații de securitate superior și inferior.

Despre puț e util să aveți în calcul că pe plan ele sunt și vor fi mereu verticale. Nu e cazul și în șantiere.

Orice abatere mai mare de 25mm de la verticalitatea puțului va atrage costuri suplimentare. La fel și cu denivelări sau ’’burți’’ obținute la turnare.

Spațiu de securitate superior – Spațiu al puțului liftului care se măsoară de la cota finită a pardoselii ultimei stații până sub capacul puțului. Conform legii acesta este reglementat pentru clădiri noi și pentru clădiri existente.

Este gândit să protejeze viața operatorilor de ascensoare în timpul reviziilor și asigură spațiu suficient pentru ca o persoană să supraviețuiască în cazul în care cabina depășește cu viteză cota limită a stației finale.

Spațiu de securitate inferior – Fundătură -Bașă – Spațiu de sub cabina liftului care găzduiește elementele de securitate inferioare.

Este conceput și reglementat pentru ca, în cazul unui incident când un operator este sub cabină, acesta să aibă loc suficient să se adăpostească în spațiul dintre limita tamponului și pardoseala fundăturii.

Glisiere (Ghidaj) – Element din otel folosit pentru a ghida cabina ascensorului pe verticală.

Buffer – Dispozitiv conceput pentru a opri o cabină descendentă sau o contragreutate dincolo de limita normală de deplasare prin depozitarea sau prin absorbția și disiparea energiei cinetice a cabinei sau a contragreutății.

Jug – Suportul de oțel pe care se montează cabina unui ascensor. Acesta poate fi în consolă sau ghidat pe ambele părți laterale (are formă de U)

Cabină – camera în care oamenii călătoresc într-un lift .

Dimensiunea cabinei – Lățime și adâncime – Reglementate pentru a preveni accesul unui număr mai mare de persoane decât sarcina acestuia.

Reglementarea cabinei unui ascensor se face obligând producătorii să respecte un minim și un maxim având în vedere un etalon pentru o persoană. Acest etalon este de 75 kg.

Limitator de viteză – Dispozitiv de securitate care blochează cabina ascensoarelor pe glisiere în cazul în care viteza de deplasare a cabinei depășește viteza setată a liftului.

Cablul limitatorului de viteză – cablu legat de cabină și de limita inferioară a puțului care are rolul de a măsura viteza liftului și de a declanșa limitatorul de viteză care acționează paracăzătoarea.

Lanț de compensare – un lanț de legătură sudat utilizat pentru compensarea greutății frânelor de ridicare.

Un capăt al lanțului este atașat la partea inferioară a cabinei elevatorului, iar celălalt capăt este fixat pe contragreutate sau fixarea staționară în ridicare.

Contragreutate – o greutate pentru elevatoarele de tracțiune electrică, ce contrabalansează greutatea unui ansamblu de cabină și jug plus aproape jumătate din sarcina de capacitate.

Panoul ușii – O porțiune a ușii  care acoperă deschiderea și se deplasează pentru a descoperi intrarea în cabină. Acestea pot fi manuale sau automate, cu deschidere laterală sau centrală.

Canat de ghidaj – Pragul unei deschideri a ușii cu caneluri pentru a ghida partea inferioară a ușii cabinei.

Incintă – încăperea construită robust într-un elevator de marfă în care se află materialul transportat.

Ascensor de marfă – Un lift folosit pentru a transporta materiale și nu pentru oameni și prevăzut cu uși bi-despărțitoare verticale. Acesta are comanda exterioară.

Barele de ghidare – secțiuni T, rotunde sau formate din oțel, cu suprafețe de ghidare instalate vertical într-un dispozitiv de ridicare pentru a ghida și direcționa mersul contragreutăților cabinei și ascensorului.

Role cu umeraș – Role (două pe panou) din care sunt suspendate panourile orizontale ale ușilor.

Camera mașinii – spațiul închis de pereți rezistenți la foc și uși de ascensor pentru deplasarea unuia sau mai multor ascensoare, microlifturi sau ascensoare de materiale.

Acționare Hidraulică – Una dintre cele două metode prin care este acționat un ascensor, prin care cabina este „împinsă” în sus de un piston acționat pe bază de presiune de ulei.

Ascensor hidraulic – Un  lift de putere unde energia este aplicată cu ajutorul unui lichid sub presiune, într-un cilindru echipat cu un piston.

Stație – Acea porțiune de podea, balcon sau platformă folosită pentru primirea și descărcarea pasagerilor sau a mărfii unui ascensor.

Ușa de palier – ușa mobilă de la intrarea unui lift care asigură accesul în cabină.

Sala de mașini – spațiul în care se află motarele pentru un elevator sau un grup de ascensoare, microlift, scară rulantă sau un grup de scări rulante.

Tampon hidraulic – Un tip de tampon (pentru ascensoarele cu viteze de peste 1 metru pe secundă) care folosește o combinație de ulei și un arc pentru a amortiza ascensorul. Este amplasat în fundătura puțului de lift.

Rulouri de ridicare – Dispozitive de pe ușa de palier care se potrivește cu ambreiajul de pe ușa cabinei, pentru a permite deschiderea și închiderea ușilor în stații.

Fundatură (Bașă) – Acea porțiune care se extinde de la nivelul pragului stației inferioare până la cota de montaj a tamponului.

De obicei are între 800 -1300 mm. Pentru lifturile cu viteze peste 1,6m/secundă se solicită alte specificații.

Cleme de șină – Dispozitive cu șuruburi de ghidare a pachetelor de șină pentru a fixa șinele în poziție fermă.

Paracăzătoare (Bombă) – Dispozitiv de siguranță  care ancorează cabina pe glisiere pentru a împiedica căderea în gol a ascensorului.

Declanșarea paracăzătorii – Actul de declanșare a siguranței pentru a opri căderea liftului.

Tamponul Fix – Un tip de tampon, pentru ascensoarele cu viteze mai mici de 1m./secundă, care amortizează ascensorul. Este amplasat în fundătura puțului ascensorului.

Tracțiune – Una dintre cele două metode prin care elevatorul este mișcat, prin care elevatorul este „tras” în sus de cabluri.

Ușă cu două viteze – Un tip de ușă format din două panouri glisante orizontale care se mișcă în aceeași direcție dar cu viteze diferite. Prin această specificație ambele uși ajung în același timp la punctul setat.

Console – Dispozitive folosite pentru a fixa glisierele pe peretele puțului ascensorului.

Cleme, șină – dispozitive cu șuruburi pentru ghidarea pachetelor de șină pentru a fixa glisierele ferm în poziție.

Motorul ușilor – Un dispozitiv montat pe ușa mașinii, care trage ușile  în timp ce ușa cabinei liftului se deschide sau se închide.

Standarde EN – Regulile proiectare și de control prin care elevatoarele noastre sunt proiectate, construite și instalate.

Dispozitiv de comunicație bidirecțional – Sistem de comunicație al ascensoarelor care asigură legătura dintre cabinele lifturilor și centrul de permanență al fiecărei companii de ascensoare.

Acesta se instalează cu o linie telefonică terestră sau cu un dispozitiv cu amplificator de semnal pentru telefonie mobilă. Deci acesta nu va rămâne fără semnal și va putea fi folosit pentru a anunța persoane blocate în cabină.

MRL – Machine Room Less – Concept de funcționare a noilor ascensoare care prevede ca întreg apanajul ascensoarelor să fie instalat în puț fără nevoia de a construi o cameră deasupra puțului lifturilor. Acesta are rolul de a economisi spațiu.

Afisor de stație – Ecran situat la palier care anunță călătorul unde se află cabina liftului și în ce direcție se îndreaptă.

Afișor de cabină – Ecran din interiorul cabinei care anunță călătorul unde se află cabina liftului și în ce direcție se îndreaptă.

Mână curentă – Element de susținere situat pe lateralele cabinei cu scopul de a asigura stabilitate pasagerilor din cabina liftului.

 

CONCLUZII

Sperăm că îți va fi util acest ghid iar dacă vrei să ajuți și pe altcineva ești liber să distribui acest articol. Dacă ai nevoie de consultanță suplimentară poți apela cu încredere la unul dintre consultanții Kronlift care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.

Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.

Autor: Silviu Enache

Pin It on Pinterest

Share This