Publicat în februarie 10, 2020
Lift pentru persoane cu dizabilități. Tot ce trebuie să știi

Introducere

Mobilitatea persoanelor cu dizabilități este un subiect de actualitate. Încă de la aderarea României la UE s-a demarat o amplă campanie de integrare a acestor persoane în societate. Mobilitatea este un factor cheie pentru ca cei care au o dizabilitate motorie să aibă o viață normală. Lifturile trebuie astfel adaptate pentru a putea fi utilizate și de persoanele cu dizabilități motorii dar nu numai.

Un lift pentru persoanele cu dizabilități este obligatoriu azi în orice clădire cu scop public. Aici vorbim de școli, spitale, instituții publice, primării etc.

 

Cadru legislativ

Un lift pentru persoane cu dizabilități este guvernat de Legea 448, republicată in 2008. Mediul social, neadaptat deficiențelor persoanelor cu dizabilități, senzoriale, psihice sau mentale trebuie adaptat pentru acomodarea acestora.

Legea stipulează clar sprijinul integrării lor sociale si profesionale de către stat. Mai multe detalii AICI.

La nivel European această practică este guvernată de standardul EN 81-70:2003. Acesta stipulează clar 3 dimensiuni minime ale cabinei lifturilor pentru 3 grade diferite de accesibilitate a persoanelor cu dizabilități.

Conform acestui standard dimensiunea minimă a cabinei liftului trebuie să pornească de la valorile din tabel.

 

Tabel cu dimensiunea minimă pt cabină lift persoane cu dizabilități

Nr Lățime cabină
(minim)
Adâncime cabină
(minim)
Deschidere uși
(minim)
1 1000 mm 1300 mm 800 mm
2 1100 mm 1400 mm 900 mm
3 1100 mm 2100 mm 900 mm

 

Cabina minimă raportat la suprafață, care să fie conformă cu acest standard este așadar cea de 8 persoane, cu deschiderea ușii de 800 mm. Nu vă lăsați păcălit de un lift de 6 persoane care este declarat conform cu standardul European.

Acoperirea necesității

Liftul pentru persoane cu dizabilități este conceput și proiectat pentru a acoperi necesitatea de mobilitate a acestora. De la dimensiunile minime ale unui scaun cu rotile până la butoane marcate cu limbaj Braille și anunțare vocală a comenzilor, aceste lifturi acoperă nevoile umane.

Instituțiile publice au obligația de a dota cu un astfel de lift pentru persoane cu dizabilități orice clădire cu acest scop.

În domeniul privat nu există aceste obligații dar în scopul consolidării unor branduri celebre, companiile private s-au aliniat la acest trend. Acestea oferă opțiuni de mobilitate (lifturi) în clădirile lor pentru persoane cu dizabilități.

În domeniul rezidențial sunt însă cele mai multe lifturi care nu acoperă nicio nevoie a acestor persoane mai puțin norocoase. Dezvoltatorii, sub presiunea profitabilității renunță la a dota blocurile de apartamente cu lifturi pentru persoane cu dizabilități.

 

Recomandări

Rolul nostru în materie de educare a publicului larg este să oferim informații despre toate categoriile de lifturi disponibile. De la lifturi de persoane, de marfă sau lifturi auto, compania noastră promovează produse de calitate și servicii integrate.

Alegerea unui lift care să acomodeze un scaun cu rotile este prima noastră propunere în materie de lifturi pentru sectorul rezidențial.

Facem această propunere pentru a acomoda ușor nu doar un astfel de scaun, ci și un cărucior pentru copii cu anumite dimensiuni. Acoperirea acestor nevoi nu ține de o economie de 10% la valoarea unui lift nou, ci de respectul acordat viitorilor locatari.

 

Concluzii

Liftul pentru persoane cu dizabilități e un element necesar în clădiri cu scop public. Pentru a respecta standardele, acestea trebuie să acomodeze minim 8 persoane și să aibă o deschidere a ușilor de minim 800 mm.

Consultanța de specialitate oferită de Kronlift vă poate scuti de erori în materie de proiectare pentru un astfel de lift.

Dacă sunteți arhitect sau doar interesat de detalii despre lifturi pentru persoane cu dizabilități vă putem ajuta cu planuri de instalare ce se pot adapta oicărui proiect.

Puteți contacta un consultant KRONLIFT chiar AICI.

Dacă v-a plăcut articolul îl puteți distribui pe canalele dvs de socializare.

Autor: Silviu Enache

Pin It on Pinterest

Share This